Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

22.07.13 Petr Mikota

Tři pohádkové zahrady v Salernském zálivu


Jižně od Neapoli vybíhá do Tyrhénského moře úzký poloostrov. Odděluje Neapolský záliv na severu od zálivu Salernského. Jeho jižní pobřeží je známé jako Costiera Amalfitana podle starého obchodního města Amalfi. Na úbočí pohoří Lattari se rozkládají vinice a citrusové sady. Při pobřeží se choulí malá městečka stěsnaná v zálivech mezi strmými útesy. Cesta na kole po pobřežní magistrále je zážitkem. V tomto článku se ale zmíním o jiných pokladech tohoto kraje a to jsou zahrady a parky.

Ravello se vypíná na skále vysoko nad pobřežím jako orlí hnízdo. Nepředstavuje však nedobytnou pevnost, ale pohodlné letovisko, které bylo už od středověku vyhledáváno významnými osobnostmi pro svoje příjemné klima. Není divu, že zde vznikla pohádková vila. Byla nazvána podle svého stavebníka – Rufolo. Od 13 století se zde vystřídala řada majitelů včetně papeže. Její věhlas a krása okolních zahrad inspirovaly již Giovanniho Boccaciia v jeho Dekameronu: ....mladí mužové společně s krásnými paními, vedouce libé řeči, se procházeli pomalým krokem po zahradě, uvíjejíce si krásné věnce z různého listoví a zpívajíce milostné písně... A Richard Wagner teprve zde nalezl předlohu ke své kouzelné zahradě Klingsor. Přijďte i vy pocítit genia loci.

Vila Rufolo je skvělou ukázkou arabsko-normanského slohu. Zahrada je sice pojata moderně, ale výhled je stále původní...

Na druhém konci Ravella se nacházel odedávna starý klášter. V 19 století se nový majitel rozhodl zde udělat hotel. A neprohloupil. Hotel i přilehlá zahrada dnes zvaná Cimbrone se stala vyhledávaná návštěvníky z celého světa. Současný stav zahrady je ukázkou zahradnického umění 19 století. A výhledy ze zahrady, obklopené strmými srázy nad mořem, jsou velkolepé.
Vstup do původního kláštera a klenutá krypta je zbytek původního kláštera.


Výhledy jsou snad ještě hezčí než ze zahrady Rufolo. Mniši si uměli vybrat místo...

Zahrada je udržována v podobě k konce 19 století.

Salerno je významné historické město, které od 9 do 11 století dokonce bylo hlavním městem samostatného knížectví. Ve 12. a 13 století za vlády štaufských panovníků prožilo velký rozkvět a roku 1150 zde byla založena jedna z prvních evropských univerzit, proslulá zejména lékařskou fakultou. Studum medicíny vycházelo z tradice, která zde navazovala ještě na zbytky antické vzdělanosti. Po roce 1300 byla založena zahrada, ve které se pěstovaly léčivé rostliny. Byla to první univerzitní botanická zahrada v Evropě.
Dnešní zahrada Minerva je stále na původním místě staré botanické zahrady. Leží na terasách pod hradem na okraji středověkého města. V roce 2000 byla dokončena rekonstrukce během níž byla zahradě vrácena její barokní podoba z 18. století. Zahrada se rozprostírá na pěti terasách. Jimi postupně protéká voda, která zavlažuje rostliny i vzduch a vytváří neobyčejně příjemnou atmosféru.

Pod hradem v Salernu se tísněna moderní zástavbou nachází jedna z největších pozoruhodností města.


Barokní architektonická výzdoba je doplněna i dobovým způsobem parkové úpravy a odpovídajícím rostlinstvem.

Atmosféru vytváří voda vedená systémem potrubí a stružek využívajících tradičních postupů i materiálů.

Pokud nestihnete všechny zahrady projít, nezoufejte.
Každý, kdo projel amalfiánské pobřeží vám potvrdí, že celé je jedna velká zahrada.

Tato místa můžete navštívit při zájezdu Kampánie na kole.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o