Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

05.06.14 Petr Mikota

Jezero Chiemsee – lahůdka pro cyklisty


V době ledové vytlačily alpské ledovce na severním úbočí hor masy štěrku. Když před 12.000 lety roztály, zanechaly po sobě zvlněné hřbety morén, mezi kterými byly stovky jezer a jezírek. Od té doby zanáší řeky a potůčky vodní plochy nánosy štěrku, velká jezera se zmenšují a malá zanikají. Největší z nich Chiemsee se takto scvrklo na třetinu. Přesto je dost velké na to, aby se nazývalo „Bavorské moře“.
Leží mezi Mnichovem a Salzburkem, na dohled od alpských velikánů. Krajina v okolí nezapře ledovcovou minulost. Nevysoké, ale členité hřbety vytváří množství kotlin, dodnes naplněných vodou. Romantická jezerní krajina je jako stvořená pro toulky na kole. Samotné jezero je skutečná perla. Bavoráci ho milují a přeměnili ho na přírodní park. Rušné pobřežní promenády se střídají s opuštěným pobřežím lákajícím ke koupání. Upravené vilky s malými přístavy přecházejí v ptačí rezervace. Voda je průzračná a dno štěrkové. Hloubka nevelká a jezero se v létě rychle prohřívá.

Kolem celého jezera vede upravená cyklostezka. Je většinou prašná. Prochází v bezprostřední blízkosti jezera. Kontakt s vodou je mnohem bezprostřednější než na většině ostatních alpských jezer. Kromě cyklostezky prochází kolem jezera i stezka pro pěší. Obě stezky se někde kryjí, jinde je potřeba respektovat pěší turisty a na "jejich" stezku nevjíždět. Značení však není vždy jednoznačné, proto je potřeba ho pečlivě sledovat a hlavně jezdit ohleduplně.

Ostrovy v jezeře dotvářejí jeho atmosféru. Na větším - Herreninsel - byl v minulosti mužský klášter. Později si ho zvolil za jedno ze svých sídel bavorský král. Nechal zde vybudovat rozsáhlý park s mnoha fontánami. Zámek byl postaven koncem 19. století a jeho vzorem byly samotné Versailes.



Na menším - Fraueninsel – je starý ženský klášter. Kolem něj později vznikla rybářská vesnice – dnes luxusní rekreační osada. Mezi oběma ostrovy se nalézá malý Kraut insel, sloužící oběma komunitám k pěstování zeleniny.

Na východním břehu leží staré městěčko Chieming. Jeho jméno, odvozené od jména celého jezera je nejspíše keltského původu (Kim = Chim = jezero nebo velká voda). V 16. století zde vznikl zámek, který se později dostal do správy církve. Dnes je kostel se zámečkem ukryt v parku obklopeném vysokou zdí na okraji jezera.

Na březích jezera rostou celé koberce chráněných rostlin. V rákosí můžeme pozorovat vodní ptáky. K tomu účelu jsou na různých místech pozorovatelny vybavené dalekohledy.

Do jezera ústí několik řek. Největší z nich Tyroler Ache přitéká až z Rakouska. Její ústí vytváří pozoruhodnou deltu. Tu z kola navštívit nemůžeme, tak se alespoň pokochejme leteckým snímkem.

Z jezera vytéká v místě zvaném Seebruck řeka Alz. Přes Seebruck vedla již v době římské důležitá obchodní cesta a osada už tenkrát byla skoro stejně velká jako dnes. S římskými památkami se seznámíme na řadě informačních tabulí a malých expozicí. Tohle je třeba model profilu římské cesty vedené v zamokřeném terénu.

I když je okolí jezera nabito mnoha zajímavostmi, lidé stále jeho tvář vylepšují a zdokonalují. Například se setkáme s mnoha moderními sochami profesora Kirchnera.. Jejich osobitý vzhled zaujme na první pohled. Břeh se tak stává i galerií moderního umění.

Bylo by rozhodně škoda neprojet se i v okolí velkého jezera. Jezerní bludiště u Eggstättu nebo romantický Seeon s klášterem na návrší v členitém jezeře jen potvrdí malebnost kraje.

Zájezd k "Bavorskému moři" připravujeme na příští sezónu. Poznáte při něm i celý kraj zvaný Chiemgau včetně alpského podhůří.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o