Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

07.10.14 Zdeněk Krátký

Balaton poprvé a určitě ne naposled


Jezero Balaton je se svými 600 km2 a délkou 77 km největším jezerem ve Střední Evropě. Čechům je znám hlavně jako rekreační oblast před rokem 1989. Po sametové revoluci jsme se v cestování orientovali hlavně na západ a na Balaton jsme neoprávněně zapomněli. Oblast se za poslední roky hodně změnila a cykloturistům má dnes skutečně co nabídnout.
Kolem celého jezera vede dobře značená cyklostezka o délce 200 km a koupání ve vyhlášených termálních lázních bylo po cykloturistických trasách vždy učiněným balzámem.
Zázemí na 4 noci nám na našem letošním putování oblastí Balatonu poskytl pěkný hotel v letovisku Balatonmariafürdo na jižním břehu Balatonu.

První den jsme přesunuli na poloostrov Tihany se stejnojmennou malebnou vesničkou. Významnou památkou je barokní benediktinský klášter s terasou ze které je pěkný pohled na jezero.

Centrem vesničky je však nádherný skanzen s historickými stavbami včetně paprikového domu.

Po prohlídce jsme se vydali na cyklostezku. Někteří si ještě zajeli do 4 km vzdáleného lázeňského města Balatonfüred. Lázně jsou ze 17.století s pěknou kolonádou a hezkým centrem včetně pamětní desky Jaroslava Haška, který zde rád pobýval. V městě je i největší jachetní přístav Balatonu a konají se zde významné jachetní závody.

Po cyklostezce jsme pokračovali západním směrem kolem muzea vojenské techniky z období Varšavské smlouvy.

Naším cílem bylo však městečko Badaczony se známým čedičovým kostelem, ale hlavně vinicemi. Vrch Badaczony lemují kolem dokola vinice se sklípky. U jednoho jsme náš první den zakončili, včetně degustace výborného vína.

2.den jsme odjeli do lázeňského města Tapolca. Největší atrakcí města je třípatrová krápníková jeskyně, kde se proplouvá na loďkách. Téměř uprostřed města je jezero Malon, které je napájeno vodou z jeskyně. Jezero je lemováno mlýnem a hezkým parkem.

Tapolca je rovněž známou vinařskou oblastí se spoustou sklípků. U jednoho jsme se také zastavili na krátké degustaci.

Po 12 km jsme se napojili u hezké vesnice Sigliget na cyklostezku. Někteří navštívili impozantní hrad Sigliget ze 13. století. Výhled na Balaton a přilehlou vinařskou oblast byl impozantní.

Pak jsme pokračovali do města Keszthelys hezkým centrem a pobřežní promenádou, které je největším městem v oblasti. V tomto městě se nachází zámek Festetics, jeden z nejhezčích zámků celého Maďarska s nádherným anglickým parkem.

Po prohlídce města a zámku pokračujeme po cyklostezce až do hotelu. 3.den jsme se přesunuli do města Zalakaros se známými termálními lázněmi. Vydáváme se po pěkné cyklostezce kolem Malého Balatonu, který je jedinečnou rezervací ptactva. Další atrakcí je i bůvolí rezervace.

Na trase se nachází i památník Cyrila a Metoděje, kteří zde šířili křesťanství.

Trasu jsme zakončili "povinnou" návštěvou termálních lázní, kde jsme relaxovali ve vodě teplé 38 stupňů.

4.den jsme po cyklostezce zamířili do lázeňského města Hevíz s vyhlášeným termálním jezerem, největším v Evropě. Po prohlídce hezkého města jsme opět relaxovali v termálním jezeře ve vodě teplé 34 stupně.

Slovo na závěr:
Oblast Balatonu nás všechny mile překvapila pěknými rovinatými cyklostezkami a stálým teplým počasím. Rovněž cenové relace jsou přibližně stejné jako v České republice. Maďarské termální lázně, kterými je země doslova protkána, není třeba připomínat.
A co se týče gastronomie? Všude vynikající jídlo, kterým je Maďarsko proslulé a které ocenili všichni účastníci. A samozřejmě k Balatonu patří i neméně vynikající víno, které jsme si po celou dobu pobytu vychutnávali.

A určitě se sem budeme i příští roky pravidelně vracet!

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o