Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

23.12.14 Čestmír Kašpar

Když se v Himálaji čerti žení


(epizoda z našeho podzimního výletu do Annapurna Base Campu)

Již druhým dnem se pohybujeme nad údolím řeky Modi Khola, našimi společníky jsou majestátní dominanty Jižní Annapurna (7219 m), Hiunchuli (6441 m) a hlavně ostrá špic Machhapuchhare (6997 m). Každé ráno nás probouzí jasná obloha a celé dopoledne je překrásný čistý vzduch na focení. Kolem poledne se pak od jihu začne lehce vytahovat oblačnost z horkých vrstev a čas od času spadne po poledni i pár kapek, aby se před soumrakem opět vyjasnilo. A tak se to tu točí den co den celý podzim. Zpravidla.

Dnes to však je jiná káva. Procházíme vysokým bambusovým porostem v hlubokém, úzkém údolí divoké řeky. Blíží se poledne. Přicházející bouřky si všimneme, až když nad námi zaburácí první hromobití. Třeba se to ale zarazí o hrot „Rybího ocasu“, děláme si naděje. Mraky ale houstnou a valí se k nám dolinou. Za chvíli se spustí ve vteřině krupobití. Skoro ani nestačíme vyndat pláštěnky a ponča. Přes clonu hustých centimetrových krup není nic vidět, hrudky ledu do nás buší, co se do nás vejde. Musíme zastavit pod klenbou stromu, abychom se alespoň trochu ochránili. Burácení se odráží od tisícimetrových skalních stěn Rybího ocasu, jak se přezdívá posvátné Machhapuchhare. Romantické vodopády, které jsme ještě před pár minutami obdivovali, se mění v hučící vodní koryta. Padá na nás tíseň. Během pár minut naštěstí běsnění pomalu slábne. Stezka se mění v potok rozbředlých krup. Ještě chvíli trvá, než přestane pršet, dá se ale již jít dál. Za pár minut dojdeme k lodgii The Himalayan Hotel, kde se všichni zbavíme mokrých věcí a usedneme k teplé polévce. Během hodiny opět svítí sluníčko, Himálaje nám ukazují zas tu svoji krásnější stránku.

Jak muselo být před týdnem chudákům, které zastihl cyklón ve více jak pětitisícovém sedle Thorung La na druhé straně Annapurny. Zrovna ráno, když jsme se ještě doma chystali k odjezdu na ruzyňské letiště, probleskla naším hlavním zpravodajstvím jako zpráva dne informace o řádícím živlu v oblasti Annapurny a Dhaulagiri. V tu ránu nám ze všech stran volali kamarádi, zda nejedeme právě tam. „Ano, jedeme.“, zněla naše lakonická odpověď. Tropický vír nízké oblačnosti plný vodních srážek o průměru téměř 2000 km se zformoval nad Bengálským zálivem a postupoval podél Gangy na sever. Po několikadenní cestě doputoval se svým středem 7.října 2014 právě nad středozápadní oblast Nepálu. Právě startovala vrcholná turistická sezóna. Do výšek 3500 metrů se cyklón projevoval silným větrem a vytrvalým deštěm, výš potom se jednalo již o sněhovou bouři. V Káthmandú tekly ve městě po kolena potoky černé vody. Na nejvyšším bodě populárního treku kolem Annapuren kolem sedla Thorung La v 5400 m nad mořem v tu dobu již šlo o život. Ve sněhové vánici tu uvízlo přes 200 naprosto dezorientovaných, promrzlých turistů. Nebylo vidět, kde je nahoře, kde je dole, cesta během pár minut zcela zapadala a nešťastníci se ocitli v bíle tmě vystaveni orkánu. Začaly se sypat laviny. Dva dny trvalo, než se k nim dostaly záchranné čety nepálské armády s helikoptérami. Jen v tomto sedle našlo smrt pod lavinou nebo umrznutím a vyčerpáním 30 lidí. Celkem s dalšími oblasti se počet obětí vyšplhal na 50!

Jak těmto tragédiím předcházet, jak se jim vyhnout? Chyby udělala nepálská meteorologická služba, která samozřejmě cyklón monitorovala, ale předpokládala, že půjde více západním směrem, kde žádní turisté již nechodí. Když se cyklón stočil, bylo již pozdě. Kolem sedla již není signál mobilních sítí a přes vysoké hradby hor se nedalo nic tušit. Vždyť je po letním monzunu, mělo by být již trvale hezky. Pomohlo by jistě i tyčové značení kolem sedla, jaké známe například z krkonošských hřebenovek. Hlavně ale je nutné tyto velehory brát vážně. Pravda, přes sedlo běžně chodí důchodci a děti, ale to neznamená, že to musím prorazit za každou cenu. Při prvních náznacích měli vůdci obrátit své klienty zpět do bezpečí kempů. Program je ale často naplánovaný na doraz. Další fotky z akce zde

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o