Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

22.07.15 PM

Sentiero 00 (z výstupu na nejvyšší vrchol ostrova)


Na Elbu jsme jeli s koly a jeden pěší výlet měl sloužit jen jako odpočinek od sedla. Pro několik z nás se předpokládaná lehká pěší túra stala náročným horským výstupem. Narazili jsme totiž na cestu klasifikace „00“.

Západní část ostrova se výrazně liší od východní. Mohutný masiv zvedající se strmě od mořské hladiny je tvořen žulou. Dosahuje výšky 1018m. Vrchol je skalnatý a zbíhá se na něm několik divokých skalnatých hřebenů. Na mnoha místech vidíme skály vyhlodané do prazvláštních tvarů. Je to vzdušné zvětrávání podobné jako na nedaleké Korsice a Sardinii – takzvané tafony. Jinde je naopak žula hladká a vytváří mohutné bloky a plotny.

Výstup na nejvyšší vrchol ostrova začal pohodově a nenáročně. Od poutního kostela Madona del Monte nad horskou vesnicí Marciana vede úbočím hor pozoruhodná dlážděná cesta. Spojovala Marcianu se západním pobřežím v době, kdy ještě nebyla pobřežní silnice. Po pár kilometrech přichází od pobřeží značka. A není ledajaká, je to GTE – „Grande Traversata Elbana“ – 50 km dlouhá páteřní turistická magistrála vedoucí napříč ostrovem z osady Patresi na západním pobřeží až do Cavo na severovýchodě. Prochází většinu horských skupin na ostrově. Při našem cykloputování jsme se s ní několikrát potkali a některé úseky jsme i projeli.

V místě, kde se připojila na starou dlážděnou cestu, se chystáme odbočit strmě vlevo a po krátkém výstupu dosáhnout vyhlídkového vrcholu La Stretta. Alespoň takto si to plánuji podle mapy. Na místě ale zjišťujeme, zde žádná cesta tam nevede a asi ani nikdy nevedla. Je to jedna z mnoha chyb turistické mapy Kompass, Vřele doporučuji všem turistům se na ni nespoléhat. Nezbývá než pokračovat po GTE oklikou. Po dvou hodinách konečně stojíme na hřebeni nedaleko La Stretta, kde jsme měli být už dávno. Odtud půjdeme po hřebeni na vrchol Monte Capanne.
Zajímavé je, že GTE nejde na vrchol, ale zbaběle sestupuje do údolí. Za chvíli ale poznáváme proč. První varování je tabulka, která ve třech jazycích oznamuje, že trasa je klasifikována jako „00“, což prý znamená – jen pro experty. Cha, cha, to nás nezastaví. Soudím, že to bude podobné jako alpské stezky označené „nur für geübte“. Že to bude nefalšovaná feráta místy klasifikace „C“ bych tady nečekal…

Nejprve to jde dobře a dokonce už vidíme i na vrchol. Potom přituhuje a lana vedou skoro kolmo vzhůru a na druhé straně zase svisle dolu. Tři těžké úseky ferat nás pořádně zdržely. Navíc se kazí počasí a válí se po nás mraky. Déšť je to poslední, co tady potřebujeme!

Sice nám není do skoku, ale přesto se kocháme horskou květenou. Tyhle lilie vidím v horách poprvé.

Ale ten třetí těžký výstup byl skutečně poslední a pojednou stojíme zase u tabulky, která vymezuje tu dvojnulku z druhé strany. Tak hurá na vlastní vrchol. Ten si ale náš obdiv nezaslouží. Je plný antén a dalšího civilizačního odpadu. Z druhé strany, od lanovky sem vede oplocená pěšinka. Jde o to, aby výletníci v polobotkách nespadli dolu nebo, nedej bože, nesešli na dvojnulku. Poslední obtíž pro nás představuje zdolání tohoto plotu z druhé strany. Po chvíli už nastupujeme do lanovky. Je také romantická, jako ostatně celá naše dnešní cesta.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o