Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

27.11.15 Petr Mikota

Římem na kole


Italové nemají na silnici dobré jméno. To říkají hlavně Češi. Podle mě je to pomluva, protože italští řidiči jsou dobří jezdci a že nedodržují předpisy, nevadí, protože řídit umí. Na rozdíl od Čechů. V Itálii platí, že nepořádek roste směrem k jihu. Řím je přesně na pomezí pořádkumilovnějšího severu, který zřejmě tím, že byl po staletí součástí Svaté říše římské národa německého, z tohoto národa něco přejal. Jih byl naopak pod vlivem jiných národů – Řeků, Španělů, Francouzů, Arabů. Z této směsi vznikl méně poddajný národ, který si zákony vykládá po svém. A Neapolitánci jsou dokonce tak odlišní, že je někteří považují za zbytek předřímského obyvatelstva přišlého neznámo odkud.

Přes toto teoreticky zdůvodněné upozornění, nepovažuji jízdu na kole v Římě za nebezpečnou. Právě naopak. Město je pro cyklisty velmi příjemné. Mnohé ulice jsou široké – dva i tři jízdní pruhy v jednom směru a kolaři se tam v pohodě vejdou. Chodníky jsou také prostorné a řada ulic ve starém městě je pro auta uzavřená a tam je potom cyklista králem. Římští radní dobře zareagovali na turistický cykloboom a nechali vyasfaltovat pravý břeh Tibery, kde takto vznikla kvalitní cyklostezka – cyclovia, dokonce s označenými jízdními pruhy. Vede pod mosty a nekříží se tak úrovňově s komunikacemi. Řeka se městem vine v několika zákrutech a propojuje tak mnoho čtvrtí. Ze stezky můžeme na mnoha místech vyjet nahoru na nábřeží a odbočit k hledané památce. Snadno tak navštívíme třeba Andělský hrad (stezka vede přímo kolem), Vatikán (od Andělského hradu je to jen kousek na Svatopetrské náměstí – i tam vás s kolem pustí), jediný říční ostrov spojený s břehy nejstaršími římskými mosty je také přímo na trase. Jen 200m odtud najdeme kostel Santa Maria in Cosmedin v jehož předsíni se nachází jedna z nejznámějších atrakcí – Bocca verita – ústa pravdy – kulatý kámen v podobě tváře s ústy. Kdo do nich vsune ruku a nemluví pravdu, o tu ruku přijde. Fotí se tam nejvíce milenci a Japonci. Za rohem potom začíná starověký Cirkus Maximus – velký travnatý ovál, jehož středem projedete s výhledy na římské stavby sousedního pahorku Palatin až na dohled ke Koloseu. Od něj se přes Forum Romanum a Kapitol vrátíte zase k řece. Není účelem článku popisovat římské památky. Chceme jen říci, že kolo je vhodný prostředek k návštěvě „věčného města“.


Cyklistickou osou Říma je Ciclovia po pravém břehu Tibery. Vede samozřejmě i kolem jediného městského ostrova. Vedou na něj staré mosty a je naplněn památkami, jako ostatně všechno v Římě.


Bocca veritas - Ústa pravdy v obležení japonských turistů. Cirkus Massima je vhodnou spojnicí nábřeží Tibery a památek v okolí pahorku Palatin.


Malé děti ani bělovlasé důchodkyně si hlavu helmou nemusí přetěžovat a přesto se bezpečně dostanou i ke Koloseu.


Rušná Via Imperiali, vedoucí po okraji bývalého Fora Romana je v neděli vyhrazena pouze pěším a cyklistům. Pohodlně se projedeme i kolem Fora Augusta a Fora Traiana se známým vítězným sloupem.


I uličky starého města i nejhezčí římské náměstí Piazza Navona jsou na kole dobře přístupné.


Známý Andělský hrad, kde se ukrývali papežové v době nebezpečí leží hned u stezky a do Vatikánu na Svatopetrské náměstí je to 500m.


Vchod do nádvoří vatikánského paláce hlídá Švýcarská garda, ale když přijedete v neděli můžete papeže spatřit při audienci na balkóně.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o