Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

29.09.16 Petr Mikota

Sardinie 2016 nově


V době, kdy naši klienti ještě spali ve stanech jsme pořádali takzvanou Velkou cestu po Sardinii. Při ní jsme etapovitě objeli celý ostrov od Olbie přes Santa Tereza di Gallura, Castelsardo, Alghero, Bosu, Oristano a Arbatax zase do Olbie. Při těchto cestách jsme poznali různé části tohoto pozoruhodného ostrova, a když se požadavky našich zákazníků změnily a začalo se jezdit pouze na jedno místo, věděli jsme hned, kam jet. Oblast Arbataxu-Tortoli leží v nejdivočejší a nejkrásnější části Sardinie. Nazývá se Ogliastra a je přibližně shodná se starověkou Barbagií – zemí nepokořitelného obyvatelstva, se kterým si nevěděli rady nejen Kartaginci, ale ani Římané.

I když jezdíme do kempu Cigno Bianco u Tortoli již přes 10 let, je stále co objevovat. Proto letos jeli někteří z účastníků zájezdu na ostrov už podruhé, případně i po třetí. Letos jsme proto nabízeli při jednotlivých výletech individuální programy. Seznámím vás formou obrázků s některými novými trasami a místy.


Písečná kosa mezi Arbataxem a St. Maria Navarese je skvělá ke koupání. Dlouhá, skoro opuštěná pláž a příjemné občerstvení.


Cestou na planinu Golgo „objevujeme“ novou vyhlídku na Baunei.


Krátká odbočka ze sedla Cruix na vyhlídku na Urzulei se rozhodně vyplatí. Ve vesnici potom obdivujeme pozoruhodnou kolekci nástěnných maleb – murales – s vlastivědnou tematikou. Jsou pouze černobílé, ale velmi působivé. Vznikly teprve v nedávné době a stále se doplňují.

Ve vnitrozemí připravujeme novou trasu v okolí Orgosola. Povede na romantickou stolovou horu Monte Fumai a Monte Nuovo san Giovanni.


V okolí Orgosola přibyly zajímavé malby na skalách a balvanech v okolí silnice.


Ve vsi Gairo Vechio, opuštěné po zemětřesení, se objevil první opravený dům. Že by se chystala její obnova?




Okolí Osini a Ulassai nabízí tolik zajímavých odboček, že by se zde dal strávit celý týden: Soutěska Schody sv. Jiří, Nurág Serbisi, Jeskyně Su Marmuri, vodopád (bohužel bez vody), poutní kostel St. Barbara, kolekce reliéfů na betonových tarasních zdích a prádelna s expozicí moderního umění – to se nedá všechno stihnout...


Pouť ke kostelíku v blízkosti našeho kempu. Tato tradice má kořeny již v období španělské vlády.


Výlet z Urzulei horami na Villa Grande je popsán již v předchozí reportáži. Letos ovšem jedeme ještě výš a stoupáme po silnici na Villanova Strisaili. Předtím se ale posilníme v příjemné vísce Talana. Poblíž Villanova Strisaili se nachází i neobvyklá pravěká stavba v nurágové vesnici S’Arcu es Forros. Zatímco všechny ostatní stavby nurágové kultury jsou kruhové, zde je několik obdélníkových staveb – oříšek pro archeology.


Při pohledu z našeho kempu na jih, vidíme na obzoru zubaté hřebeny pohoří Monte Ferru. Výjezd na vrchol dá zabrat, ale kombinace jízdy, tlačení kola a pěšího závěru je úspěšná a můžeme se kochat výhledy i rozeklanými skalami.



Někteří z nás využili možnost vypůjčit si auto a ve volných dnech na konci zájezdu podnikli výlet do Cagliari a cestu po největších nurágových komplexech jižní Sardinie. Navštívili jsme Genna Maria, Barumini, Su Nuraxi, Santa Vitoria a Arrubiu. Sardinci si už uvědomili turistickou cenu svých nurágů a vyšponovali vstupné na „světovou úroveň“. Ale přejme jim to. Nurágy jinde ve světě nenajdeme. Na obrázcích si povšimněte konzol z ochozu věže - pro období před 3500 lety je to něco unikátního. Rovněž posvátné studny jsou sardinskou specialitou.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o