Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

13.10.01 Petr Mikota

Hliněné kostely v Novém Mexiku


Historické stavby v Novém Mexiku jsou statvěny technikou adobe – hliněných cihel. K jejich výrobě se smíchá hlína se slámou. Takto byla stavěna indiánská puebla a stejnou techniku převzali Španělé.
S bělochy přišlo i nové náboženství. Indiáni se ale nechtěli toho svého vzdát. V revoltě r. 1680 to proto odneslo i mnoho španělských kněží. Po obnovení španělské nadvlády se kněží vrátili a nechali postavit nové kostely a kláštery. Indiáni se postupně s novým bohem ztotožnili a dnes jsou kostely nedílnou sočástí jejich puebel. Stavěly je také většinou pod vedením františkánských mnichů.

Výjev z revolty v r. 1680. Na vedlejším obrázku vidíme idilickou spolupráci indiánů a františkánů v pueblu Pecos někdy v 18. stol.

Prohlédneme si teď některé kostely. Nezapřou ani španělské ani indiánské kořeny.


Kostel sv Michala v Santa Fe z roku 1610 je nejstarší ve Spojených státech. Vedle stojí i nejstarší trvale obývaný americký dům, jehož počátky sahají k roku 1200.


Kostel sv. Filipa del Neri v Abuquerque z r. 1706.


Zřícenyny františkánského kláštera v pueblu Pecos. První kostel byl postaven na počátku 17. století, současná stavba je z 18. stol. Vpravo rekonstrukce podoby františkánské misie.


Kostel sv. Jose v horské osadě Las Trampas byl postaven v letech 1760 – 1776 pro španělsko – indiánské osadníky přišlé ze Santa Fe.


Malé městěčko Santa Cruz de la Canada založil guvernér Diego de Vargas k ochraně hranice severně od Santa Fe. Kostel pochází z roku 1730. V roce 1837 zdejší obyvatelé povstali proti mexičanům a zabili guvernéra Albino Peréze.


Kostel sv. Jeronyma v pueblu Taos byl postaven roku 1850.


Katedrála sv. Františka v Santa Fé postavená v letech 1869-86 není stavěna technikou adobe, ale je ze žlutého vápence. Před ní stojí socha první indiánské světice Takeri Tekakwitha (1656 – 1680). Ta však nežila v Novém Mexiku, ale na SV dnešních Spojených států a v Kanadě. Svatořečena r. 2012 a je patronkou indiánů. Další socha zpodobňuje prvního zdejšího arcibiskupa J.B. Lamy, který se o stavbu katesrály zasloužil.


Nezvykle barevné jsou zdejší hřbitovy. V současnosti jsou často zdobené umělými barevnými květinami. Na hrobě ale vidíme i ornament vytvořený z barevných kaménků. To možná navazuje na prastarou indiánskou techniku vytváření obrazů z různobarevného písku a obarvené mouky. A samozřejmě nesmí chybět ani americká vlajka...

Nyní si podrobněji přiblížíme Santuario de Chimayó, které je významným poutním místem.
V roce 1810 na Velký pátek spatřil Don Bernardo Abeyta podivné světlo vycházející ze země. V tom místě nalezl dřevěný kříž s postavou Krista. V letech 1813 – 16 postavil malý přístřešek, ve kterém krucifix umístil. Ne náhodou to bylo v místě starého indiánského posvátného místa. Sanktuarium se postupně rozrůstalo a jeho věhlas rostl. Kromě vlastní sochy Krista je uctívána jako relikvie půda, která svým světlem přivedla nálezce ke kříži. Tato prsť je umístěna v malé jímky v podlaze a poutníci si ji berou na památku.
Ptáte se možná, jak se svatá prsť (holy dirt) doplňuje. Někteří věří, že se hlína obnovuje sama. Ve skutečnosti ji správce nabírá v okolí svatyně a umisťuje do jímky. Předtím ji pouze kněz požehná. Racionální výklad má i vlastní objevení s kříže. Do tohoto kraje příšel před časem kněz z Gutemalského města Esquipulas. Ten působil v okolí Chimaya mezi indiány a byl jimi nejspíše zabit a pohřben i se svým křížem. Rozvodněná řeka hrob odkryla, pamětníci poznali kněre a zvolali: „Pohleďtě, to je otec z Esquipulas“. Tak přišel kříž ke svému současnému jménu. Ať už věříme jakékoliv verzi, je fakt, že poutníků přibývá a dnes se Chimayo nazývá Lourdy Ameriky.
Uvnitř kostela se nachází 5 velkých obrazových skupin tzv. reredos. Zdobená dřevěná stěna na které jsou v řadách umístěny obrazy světců. Hlavní je v čele za oltářem. Ostatní jsou na pravé a levé stěně. Na oltářním reredos je kromě hlavní relikvie – Kříře Našeho Pána z Esquipulas – další tři kříže různého významu. Celek je doplněn barevnými ornamenty charakteristickými pro mexickou kulturu. Na dalších reredos se nachází významní světci a nás může potěšit, že mezi nimi najdeme i sv. Jana Nepomuckého.

Santuario Chimayo zvenku a zevnitř. Podél stěn reredos.


Kříře Našeho Pána z Esquipulas na oltáři. Reredos s vyobrazením Jana Nepomuckého (v druhé řadě vlevo).

Literatura: C.W. Ceram – První Američan
J. Gonzales- Santuario Chimayo

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o