Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

00.00.00 Petr Mikota

Divoký západ


Bylo by neodpustitelné, kdybychom se při cestě na divoký západ věnovali jen indiánům. Musíme se zmínit i o běloších. Bez nich by totiž západ nebyl zdaleka tak divoký. Na naší cestě leželo i městečko – spíše vesnice - Lincoln. Průvodce popisuje, že celé město si zachovalo původní vzhled z 19. století a moderní vlivy jako reklamy, stánky se suvenýry a rychlým občerstvením zde nejsou povoleny. Konečně tedy město divokého západu. Ovšem představa široké ulice s domy těsně u sebe s nápadnými průčelími jak ji známe z filmu Limonádový Joe vzala rychle za své. V Lincolnu je sice také jen jedna ulice, ale domy jsou úplně obyčejné a každý stojí o samotě, jako v každé naší vesnici... To ovšem nijak nesnižuje hodnotu tohoto celku, který je památkově chráněn.
Nejvýznamnější kapitola historie Lincolnu se nazývá Lincoln County War. (County je územní jednotka amerických států a pochází z anglického termínu – hrabství. Tato jednotka má vlastního šerifa a řadu dalších institucí). Konflikt vznikl mezi dvěma frakcemi obchodníků o kontrolu nad prodejem zboží a o zájmy dobytkářů v kraji. Starší frakci vedl J. Ames Dolan, který měl monopol na prodej drogistického a smíšeného zboží v domě zvaném "The House". Jeho partnerem byl Lawrence Murphy, organizátor nelegálních obchodů a vyděrač. Tato frakce ovládla i místního šerifa Williama Bradyho. Byla podporována bandou Jesse Evanse.
Druhou stranu konfliktu tvořili nově příchozí obchodníci John Tunstall a jeho obchodní partner Alexander McSween, které podporoval dobytkář John Chisum. Ti v roce 1876 otevřeli konkurenční obchod. Obě strany postupně shromáždily své příznivce a k nim se přidaly kriminální gangy. Tunstall-McSweenova frakce zorganizovala vlastní četu ozbrojených mužů, známých jako regulátoři. Jejich práva hájili i muži zákona - městský strážník Richard Brewer a zástupce US maršála v Novém Mexiku Robert Wiedenmann (US Marshal Service je federální agentura pro vymáhání práva v rámci ministerstva spravedlnosti). Na jejich straně stál i známý pistolník Billy Kid.
Konflikt byl poznamenán mnoha vraždami, počínaje zabitím obchodníka Tunstalla ze strany členů Evansova gangu. Další zabíjení pokračovalo v nezmenšené míře po dobu několika měsíců. Boj vyrcholil v Lincolnské bitvě, pětidenní přestřelce mezi civilisty, která se odehrávala 15.-19. července 1878. Jednalo se o největší ozbrojený konflikt v Lincoln County War a vyvrcholení tohoto civilního konfliktu. Přestřelka byla přerušena a potlačena kavalérií Spojených států vedenou plukovníkem Nathanem Dudleyem z nedalekého Fort Stantonu. Bitva vyústila ve smrt McSweena a rozehnání Regulátorů.
V září 1878 jmenoval americký president nového guvernéra teritoria Nové Mexiko (státem se stalo až v r. 1912), hrdinu občanské války, generála Lva Wallaceho. (Během působení v Novém Mexiku se kromě guvernérování věnoval i psaní a vytvořil jeden z nejznámějších historických románů - Ben Hur.) Wallace vyhlásil rozsáhlou amnestii pro účastníky války. Mnoho Regulátorů a ostatních bojovníků se potom vrátilo do normálního života. Amnetie platila i pro Billyho Kida, ten ale pokračoval ve zločinecké kariéře a amnestie pro něj byla stažena. Guvernér pověřil šerifa Pata Gareta, aby potlačil přetrvávající bezpráví. Tomu se společně s pomocníky podařilo během tří let zlikvidovat hlavní psance. Osobně při tom zastřelil ve Fort Sumneru 14. července 1881 i Billyho Kida. Ten patřil mezi nejznámější osoby konfliktu. Podle legendy zabil 21 mužů, ale všeobecně přijímaná verze se přiklání k zabití čtyř až devíti mužů. Dnes je po něm pojmenováno kdeco, včetně silnice vedoucí okresem: Billy the Kid National Scenic Byway (Američané s oblibou pojmenovávají silnice po osobách ze své historie – toto je vyznačeno informačními tabulemi).Válka byla beletrizována v několika hollywoodských filmech. Američané tuto krvavou historii milují, navštěvují nejen Lincoln, ale i další místa spojená s působením Billyho Kida a dalších psanců. K tomuto tématu existuje rozsáhlá literatura a četné internetové zdroje.


Billy Kid, plán Lincolnu z kritických let a banda Seven Rivers.

Projdeme se nyní Lincolnem a z informačních tabulích si přiblížíme jeho krvavou historii.


Murphy – Dolan Store. Postaven r. 1874 jako obchod a sídlo firmy Murphy & Co. a vůdčí faktor regionu v 70. letech. Zde bylo velitelství Murphyho frakce během Lincoln County War. Firma zkrachovala a dům se stal místem správy okresu a soudu na příštích 33 let. Dnes zde mj. sídlí šerif.


Tunstall-McSween obchod postaven r. 1877. Ohnisko Lincoln County War, ve které oba partneři byli zabiti. Navzdory vyrabování bandou Seven Rivers, budova pokračovala jako obchod pod obchodníkem a známým pionýrem Johnem M. Penfieldem. Na vedlejším snímku vidíme současné sídlo Historické společnosti, která o památky v Lincolnu pečuje.


Torreon – jedna z nejstarších Linkolnských staveb. Postaven r. 1850 na ochranu Španělů a později Američanů před Apači. V Lincolnské válce tu měli stanici Murphyho střelci. Roku 1937 byla restaurována místní Historickou společností.


Obchod se smíšeným zbožím rodiny Montano, jeden z prvních v Lincolnu. Montano byl ve válce neutrální, ale byla zde posádka25 McSweenových mužů vedených Martinem Chavesem. Dnes je zde zajímavé muzeum věnované hliněným (adobe) stavbám. Vedle je kostel sv Jana Křtitele z roku. 1887.

Fort Sumner
Dopadení a zastřelení Billyho Kida je i hlavní událostí dějin malého městečka Fort Sumner ležícího asi 100 mil sv od Lincolnu. Billy je zde i pohřben a k jeho hrobu putují tisíce turistů. Hrob je na opuštěném hřbitůvku poblíž staré pevnosti Fort Sumner. Vlastní městečko je asi 10 mil severněji. obojí leží v údolí řeky Rio Pecos. Na hřbitově je jen několik náhrobků. Uprostřed zaujme náhrobní kámen obklopený masivní mříží. Ten patří Kidovi. Mříž ale není symbolem, že zde leží desperát, který se v Lincolnu prostřílel z vězení. Je ochranou před fanoušky Billyho Kida. Pomník byl totiž už dvakrát odcizen. Poprvé byl ukraden roku 1951 a trvalo 26 let než byl nalezen. Po druhém ukradení se našel už za 4 dny. Potom dali pomník „za mříže“. Vedle hřbitova je hospoda, muzeum a obchod se suvenýry, aby si Američané mohli odnést kousek své slavné minulosti.

Hned za hřbitovem je ale kus neslavné minulosti divokého západu.

Bosque Redondo
V prostoru staré pevnosti, postavené roku 1862 byl v letech 1863 – 68 zřízen internační tábor pro indiánské kmeny Navajů a Apačů-Mescaleros. Navajové byli obviněni, že napadají bělošské osadníky a byli hnáni vojáky při tzv. Dlouhém pochodu (Long Walk Trail) ze svých původních území. Při tom zemřely stovky lidí.V okolí pevnosti byla zřízena rezervace nazvaná Bosque Redondo, kde se indiáni měli učit bělošskému způsobu hospodaření a postupně se „civilizovat“. Bylo zde ale málo vody a dřeva a rovněž spojení Navajů s Apači, kteří byli jejich odvěkými nepřáteli, nebylo promyšlené. Apačové postupně uprchli, mírumilovní Navajové trpěli dál. Teprve v roce 1868, když americká vláda uznala, že celý projekt zkrachoval, byl Navajům povolen návrat. Na úsvitu 18. června 1868 opustili Navajové v deset mil dlouhé koloně Fort Sumner a Bosque Redondo a vydali se domů....Dnes sídlí v teritoriu na severu Arizony a mají rozsáhlou samosprávu a vlastní zákony. Ve staré pevnosti Fort Sumner byl zřízen památník na tuto genocidu a nesmyslnou armádní akci. Ten se ovšem těší menšímu zájmu než hrob Billyho Kida.

Rio Pecos
Nebude na škodu si o téhle řece něco povědět. Je dlouhá 1215 km, protéká Novým Mexikem a Texasem od severu k jihu a ústí do Rio Grande. Pramení v horách poblíž Santa Fe, teče kolem puebla Pecos. Na středním toku protéká planinou Llano Estacado přes Forf Sumner a Roswell v nevýrazném širokém údolí. Řeka má v letním období málo vody, mj. i proto, že je většina spotřebována na zavlažování. K romantice má střední tok daleko. Skutečně pěkný kaňon je až u jejího ústí v Texasu. Je známa z románů Karla Maye a z filmů na jeho motivy. Evropští filmaři ale točili filmy o Vinetouovi v Jugoslávii, kde krajina vyhovuje představám autora mnohem lépe...


Rio Pecos na okraji Lanno Estacado.


Ústí řeky Pecos do Rio Grande v Seminole kaňonu za malé a velké vody.

Smokey Bear
Nad Lincolnem se zvedají malebné hory Capitan. Dosahují výšky 3000m. Na rozdíl od okolní vyprahlé polopouště, jsou porostlé krásnými lesy a zelenými pastvinami. Zde se narodil Smokey Bear. Původně se jednalo pouze o výchovnou kampaň pro prevenci lesních požárů vytvořenou v roce 1944. V roce 1950 při hašení devastujícího lesního požáru v horách Capitan bylo nalezeno medvídě snažící se zachránit na ohořelém stromě. Medvídek měl popálené tlapky. Byl zachráněn a postupně se stal miláčkem národa. Žil potom v Národním zoo ve Washingtonu. Zde ho navštívily miliony lidí. Dostával tolik dopisů, že mu poštovní správa přidělila vlastní směrovací číslo. Zemřel v roce 1976. Zůstal však symbolem boje proti lesním požárům a jeho kreslené vyobrazení se žlutým kloboukem je nedílnou součástí americké kultury. Setkáme se sním v kreslených seriálech, karikaturách, vzdělávacích akcích, dětských knížkách, v rozhlas i v televizi. Vystupuje v tištěné i plyšové podobě a stále oslovuje děti i dospělé. Jeho slogan zní: Jen vy můžete zabránit požáru.


Zelené pahorky pohoří Capitan a plakát se Smokey Bearem. Dřevěný medvěd na parkovišti u Capitanu možná není Smokey – nemá klobouk.

Není proto divu, že v městě Capitan se všechno točí kolem Smokyho. Byl zde vytvořen Smokey Bear historical park. Je zde také pohřben a na pomníku má nápis: "Toto je místo odpočinku prvního živého Smokey Bear živoucího symbolu požární prevence a ochrany přírody." Tento sympatický příběh ukazuje, že to s Američany není zase tak zlé.


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o