Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

07.03.07 PM

Do polských Jizerek na běžkách


Léta jezdíme do Jizerských hor, ale jejich polskou část stále přehlížíme. Je sice menší, ale zato je tam nejvyšší hora celého pohoří s nápaditým názvem - Wysoka Kopa. Je o celé 2 m vyšší než náš Smrk. Leží na výrazném hřebeni, jehož západní konec právě Smrkem končí. Tento hřeben není v zimě příliš využíván a nenajdeme zde ani upravené běžkařské stopy. Pro turistu objevitele však je jako stvořený.
Polské Izerky se tak pro běžkaře ztotožňují se jménem Jakuszyce. Je to horské středisko ležící přímo na hlavním hřebeni spojujícím masiv Karkonosz s horami Izerskiemi, abychom použili místní názvosloví. Střediskem prochází hlavní silnice Harrachov - Szklarska Poreba. Je tu velké parkoviště, restaurace, informační středisko a hlavně nejvýznamnější běžkařský areál Dolního Slezka. V trojúhelníku vymezeném řekou Jizerou, státní hranicí a hřebenem Wysoke Kopy najdeme hustou síť upravených stop v délce mnoha desítek km.
Když sem přijedete první březnovou sobotu můžete se zúčastnit největší polské lyžařské události - Běgu Piastova. A to se bohužel přihodilo letos právě nám. Místo abychom v klidu prozkoumávali horní Pojizeří, ocitli jsme se ve stopě spolu s dalšími 4 000 běžci. Závod má naštěstí dvě kategorie. V 10 hod startují turisté, ženy, děti, starci - všechno pohromadě. Pohodovým tempem se šoupou stopou a nenechají se zviklat k vyššímu tempu. Důležité je zúčastnit se. Teprve za 20 min vyrážejí divočáci, ovšem po jiné trase.
Ve zmatku panujícím na startu se snažíme zjistit, po kterých trasách mohou jezdit ti nepřihlášení, ale nikdo nám není schopen poradit. Vmísíme se proto mezi turisty a necháme se nést tratí. Pořadatelé nic nenamítají, jen radí kudy jet abychom nepotkali hlavní závod.
Po krátkém bloudění objevuji ideální trasu pro tento den. Sedlem u Jakuszyc prochází nepoužívaná železniční trať. Po ní vede příjemná stopa a protože se tam více lyžařů vedele sebe nevejde, závod se jí vyhýbá. Trať zvolna klesá. Z ní odbočuje několik upravených stop pod Wysokou Kopu. Kdo jede dál, přijede až na nádraží do Szklarske Poreby. Na druhou stranu z Jakuszyc je trať kousek používána závodníky, ale potom odbočí za hranice a skončí také na nádraží - tentokrát v Harrachově.
Ať jedete po stopách kamkoliv, většinou dojedete do Orle. Je to malebně položená kamenná horská chata na významné křižovatce cest. Odtud můžete jet údolím Jizery proti proudu do tajemných rašelinišť u jejích pramenů. Nebo se obrátíte na západ, přejedete Jizeru a vystoupáte do upravených stop v okolí Jizerky.
Jakuszycká Polana je z našich končin dobře přístupná a uspokojí každého běžkaře. A sněhu zde bývá vždycky dost. O tom jsme se přesvědčili i v tomto roce, který rozhodně nebyl lyžařům nakloněn. I v dalších letech ji proto budeme na našich zájezdech navštěvovat.


"Piastov biag" je pro všechny velká událost a to bez ohledu na počasí...


Moderní socha na přechodu mezi Orle a Jizerkou.
Připomíná sice indiánskou babičku, ale je to náš světec Jan Nepomucký...


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o