|
(Zpět na seznam reportáží)
05.12.11 MAKRO - reklamaMozzarella di Bufala
„Kdo neokusil mozzarellu z buvolího mléka, neví jak chutná pravá Itálie“
Nejlepší ze všech je je Mozzarella di Bufala Campana z italské Kampánie. Nejdůležitějším producentem je provincie Caserta. Mozzarella z těchto oblastí si smí nárokovat označení D.O.C., podléhá přísným kontrolám a zaručuje tu nejvyšší kvalitu. Vyrábí se z buvolího mléka, které se zpracovává ihned po nadojení. Buvol domácí neboli vodní /Bubalus arnee f. Bubalis) je zdomácnělou formou volně žijícího buvola arni, který byl domestikován zhruba před 3000 lety v Indii a časem byl jeho chov rozšířen do řady teplejších krajin. Do jižní Itálie byli buvoli přivezeni asi v 9. století a nejčastěji jsou chováni na mléko v neapolské oblasti a na jihu regionu Lazio.
Mozzarella spolu s dalšími pařenými sýry patří do skupiny pasta filata – tedy mezi sýry, které se spařují a hnětou. Kravské nebo buvolí mléko se nejprve srazí syřidlem a na kousky rozsekaná (“mozzare“ znamená v italštině krájet, či sekat) sýřenina se chvíli nechá odpočívat v syrovátce. Pak se vyjme a spaří vodou o teplotě 80-90ºC. Díky tomu se začne táhnout a vytváří vlákna. Hněte se a míchá tak dlouho, než je dokonale jemná, hladká a lze z ní snadno vytvářet zploštělé koule, kuličky (větší bocconcini, menší ciliegine) nebo copy. Naloží se do mírně osoleného roztoku, případně do syrovátky, a prodávají se spolu s tekutinou v uzavřeném obalu.
Na počátku je černý buvol - na konci lahodný sýr.
... a nebo přes tvůj facebook profil:
|
|