Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Květen 2024
Po-tStLtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
(Zpět na seznam reportáží)

05.12.11 MAKRO - reklama

Mozzarella di Bufala


„Kdo neokusil mozzarellu z buvolího mléka, neví jak chutná pravá Itálie“

Nejlepší ze všech je je Mozzarella di Bufala Campana z italské Kampánie. Nejdůležitějším producentem je provincie Caserta. Mozzarella z těchto oblastí si smí nárokovat označení D.O.C., podléhá přísným kontrolám a zaručuje tu nejvyšší kvalitu. Vyrábí se z buvolího mléka, které se zpracovává ihned po nadojení. Buvol domácí neboli vodní /Bubalus arnee f. Bubalis) je zdomácnělou formou volně žijícího buvola arni, který byl domestikován zhruba před 3000 lety v Indii a časem byl jeho chov rozšířen do řady teplejších krajin. Do jižní Itálie byli buvoli přivezeni asi v 9. století a nejčastěji jsou chováni na mléko v neapolské oblasti a na jihu regionu Lazio.

Mozzarella spolu s dalšími pařenými sýry patří do skupiny pasta filata – tedy mezi sýry, které se spařují a hnětou. Kravské nebo buvolí mléko se nejprve srazí syřidlem a na kousky rozsekaná (“mozzare“ znamená v italštině krájet, či sekat) sýřenina se chvíli nechá odpočívat v syrovátce. Pak se vyjme a spaří vodou o teplotě 80-90ºC. Díky tomu se začne táhnout a vytváří vlákna. Hněte se a míchá tak dlouho, než je dokonale jemná, hladká a lze z ní snadno vytvářet zploštělé koule, kuličky (větší bocconcini, menší ciliegine) nebo copy. Naloží se do mírně osoleného roztoku, případně do syrovátky, a prodávají se spolu s tekutinou v uzavřeném obalu.

Na počátku je černý buvol - na konci lahodný sýr.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o