Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

02.07.02 Petr Mikota

Po kostrbatých stezkách Istrie (2.)


O jedné cestě aneb zamyšlení nad mapou nakladatelství Kompas.
Zmíněná mapa vyznačuje modrou tečkovanou čárou cyklistické stezky. Je otázkou jak autoři mapy k této informaci dospěli. Po týdenním putování po poloostrově můžeme cesty takto označené rozdělit do několika kategorií.

a) cesty vedoucí po silnicích
Většinou jsou sjízdné. O tom, zda se jedná o asfaltku nebo prašnou silnici se také dá přesvědčit až na místě. Někdy ovšem silnice neexistuje, což je případ spojky mezi kempem Polari u Rovinje a silnicí na Pulu. Tento kousek silnice nebyl dostavěn a na mapě je chybně uveden dokonce jako silnice hlavní.

b) cesty vedoucí mimo silnici
Základní problém je je najít, protože jejich odbočení není nijak vyznačeno. Pokud není na křižovatce nějaký silniční ukazatel, musíte jen doufat, že cesta někam vede.

c) cesty. které neexistují
Je jich celá řada a do zmíněné mapy se dostaly asi na základě starých mapových podkladů, protože není vyloučeno, že tam kdysi cesta byla.

d) cesty vhodné pro kolo, které však v mapě nejsou uvedené
Z rozboru je patrné, že uvedená mapa se dá pro cykloturistiku na Istrii použít jen jako první přiblížení. Podstatně lepší jsou prospekty vydávané v souvislosti s budováním nových cyklotras a dostupné zdarma v informačních střediscích. Jedná se zejména o vyznačené stezky v oblasti Poreče. Jejich vybavení se ovšem skládá pouze ze směrových šipek. Povrch není nijak upravován. Prostě jaký je, takový musíte brát. V každém případě je potřebné horské kolo. Trochu nepříjemné je, že stezky jsou značené jednosměrně. Když jedete v protisměru je nutno se na křižovatce zastavit a ohlédnutím zjistit, kudy vede asi cesta vpřed. K trasám je zpracován prospekt na základě velmi porobných map. Jsou uvedeny i výškové profily. To je dnes populární, ale na Istrii je to celkem zbytečné, protože převýšení není velké.

Jako příklady cest kategorie c) uvedu stezku z Galižany do Bale, kterou se nám ani s nasazením života a kola nepodařilo najít, dále stezku kolem poloostrova Premantura, která asi vychází z nějaké stezky pro pěší. Dnes je poloostrov dobře sjízdný širokou vozovou cestou jdoucí jeho středem. A konečně spojku mezi vykopávkami ve Valtuře a silnicí po pobřeží, kterou teď popíšu podrobněji. Podrobněji ji budu popisovat proto, protože vám upřímně radím abyste po ní nejezdili.

Vykopávky starého Ilyrského sídla, pozdějšího římského municipia Nesatcium, patří mezi nejznámější archeologické památky na poloostrově. Vede k nim kvalitní asfaltka. Celá lokalita je pěkně upravena a vysekána. Co ale dál. Zpět do vsi do kopce se nám nechce. Vždyť se potřebujeme dostat naopak dolu do údolí k moři. Je to tak 2 km. To by bylo, aby to nešlo. Ovšem ani místní pastevec ovcí neví o cestě do údolí. Nakonec ji nalézáme a pouštíme se po ní. V příštích okamžicích nás pohltil středomořský prales. Cesta vede lesy, lukami, neudržovanými polnostmi, bahnitými koryty potoků. Byli jsme dva a naprosto jsme se ztratili. Třebaže jedu jako druhý, přijíždím na silnici jako první. Po hodině hledání se ale šťasně shledáváme. Bylo to pěkné, ale jednou to stačí. Ani nám nevadí, že silnice označená v mapě žlutě jako hlavní magistrála je prašná; hlavně, že se dá zase jet.

Jako příklad cest kategorie d) uvádím velmi pěkný průjezd údolím Limská Draga z Dvigradu k moři. Je kamenitá, ale pěkná. Projíždí se pod novým dálničním mostem - setkání dvou světů. Nutno jet v popisovaném směru, jinak je to moc do kopce.

... příště můžete jet se mnou?




Komentáře k článku:
2002-10-09 23:43:12 V.Kropáčková
"Na požádání mohu zájemcům poslat kopii mapky-náčrtku turistických a cyklistických cest v okolí Umagu (vydavatelem je místní cestovní agentura-bohužel na mapce chybí měřítko).Zdarma za ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.e-mail:kropackova@inplus.cz"

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o