Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

07.03.18 Petr Mikota

Běžky pod Dachsteinem


Zájezdy na běžky se v posledních letech staly sázkou do loterie. Někdy bylo sněhu dost, jindy jsme se šoupali po trávě. Proto jsme se rozhodli vyrazit za sněhem do Alp. I když jsou to hory vysoké, nejsou pro běžkaře vhodné. Nahoře to s běžkami nejde a v údolích jsou jen krátké okruhy. Výjimkou je několik středisek, z nichž jsme vybrali známé alpské letovisko Ramsau. Leží ve Štýrsku pod jižními stěnami masivu Dachstein, který je současně nejvyšší štýrskou horou.
Ramsau tvoří skupina vesnic a samot položených na náhorní plošině v nadmořské výšce kolem 1100m. Severně se vypíná hradba masivu Dachstein téměř do 3000m. Na jih spadá plošina prudce do údolí Enže, kde ve výšce cca 750m leží známé sjezdařské středisko Schladming.

A tak jednoho krásného zimního dne zastavil náš autobus na parkovišti. Upravené stopy byly hned vedle a my vyrazili.

Informační materiály uvádějí, že je zde až 220 km upravovaných stop. Nevím ale, jak se k tomuto číslu došlo. Pravdou je, že značené okruhy se překrývají, proto skutečná délka bude asi jen něco přes 100 km. Páteřní stopa vede v údolí v délce 7km. Má dvě stopy v každém směru + další stopu pro skating. Z tohoto okruhu odbočují vedlejší stopy. Všechny jsou kvalitně a pravidelně upravovány a ráno jedete vždy po novém „manšestru“. Není to ale zadarmo. Za použití stop se platí cca 10 €/den a i se to kontroluje.

Stopy v hlavním údolí jsou klasifikovány jako lehké, stopy ve zvlněné plošině jižně mají obtížnost střední. Na západě a východě oblasti jsou dvě stopy těžké - černé. Obtížnost stop je dána pouze převýšením, které u západního okruhu kolem Rittisbergu dosahuje 420m. Na naše poměry tedy nic dramatického. I černé stopy mají kvalitně vedenou trasu a i ty nejprudší sjezdy jsou bezpečné a dobře upravené. Český běžkař je zvyklý na horší profily i kvalitu stop. Nicméně, kdo nechce jezdit dokola a preferuje stále nové terény, projezdí to tady nejpozději za 3 dny.
To ale není vše. Nad plošinou se zvedá horský masiv, jehož svahy jsou rájem skialpinistů. Jejich nástupní trasy jsou vhodné i pro běžkaře, kteří se tak dostanou prakticky až na dosah ke skalám. Popíšu zde trasu, kterou jsme absolvovali a kterou pro její relativní pohodlnost a bezpečnost lze doporučit každému běžkaři.
Z Ramsau se vydáme na západ po značené běžkařské trasy č.8 Hierrzeggloipe k restauraci Dachsteinruhe. Pokračujeme kouse po silnici a hned za zatáčkou odbočuje značená cesta po horské silničce směrem k Bachalm. Před chatou uhýbá na východ a po úpatí dachsteinské stěny pokračuje k silnici, vedoucí k lanovce na Dachstein. Hned nad silnicí je pěkná horská chata Walcheralm ve výšce 1550m. Po posezení a občerstvení na chatě vyběhneme lehkou sjezdovkou k hotelu Dachstein. Odtud vede až do Ramsau sestupová skilweg. Je to široká cesta upravená strojem a používaná lyžaři ke sjezdu. Její obtížnost je „modrá“ a na běžkách se dá pohodlně sjet. Cestou nahoru si můžeme udělat odbočky do okolních dolin a celý okruh, který v základní trase má cca 17 km a převýšení cca 700m, tak vyplní celý den.


V oblasti je několik desítek občerstvovacích míst na chatách a hotelích. Najdeme tu i pěkné ukázky lidové architektury a kamenných historických staveb. Kostel v Kulmu je zdoben středověkými malbami. Na okraji plošiny nad Schladmingem se nachází romantický strážní hrádek. V osadách najdeme mnoho původních dřevěných domů, často starých několik set let. Na východním okraji páteřní stopy je na potoce kompletně dochovaný dřevěný mlýn – v létě klape, v zimě je zamrzlý.

Zajímavá je návštěva osady Rösing – vede do ní černá loipe č.11. Zde u potoka byla již v 15. století postavena textilní manufaktura, kde se vyráběla vlněná tkanina – loden. Proto se místo nazývá Lodenwalker. Nachází se zde i dvě původní dřevěné budovy. Ve stráni nad nimi je postavena nová továrna, která v této tradiční výrobě pokračuje. Kabáty, pláště, saka, kalhoty, čepice i boty – zde vás obléknou komplet. Lodenové pláště nosili staří cestovatelé i horolezci, saka a kalhoty se staly součástí národního kroje. U nás se tento materiál – známý pod označením „hubertus“ dříve běžně používal. Dnes ho nosí již jen lesníci a myslivci. Je to ale škoda, protože přírodní vlákno má vlastnosti, které umělina často nedokáže nahradit. O tom, že lodenové výrobky nemusí být jen užitkové, ale i elegantní se přesvědčíte v prodejně v Lodenwalkeru – budete žasnout nad elegancí tohoto materiálu. Více na www.lodenwalker.com.

Oblast Ramsau je vhodná i pro sjezdaře a to zejména v kombinaci se střediskem Schladming. Známá „houpačka přes 4 vrcholy“ sdružuje čtyři horská střediska Nízkých Taur. Skipas platí i pro oblast Dachsteinu včetně výjezdu lanovkou na dachsteinský ledovec. Toto úchvatné místo je kromě lyžařů vyhledáváno i turisty, pro které zde byla zřízena unikátní atrakce v podobě lanového mostu s vysutou vyhlídkou nad propastí.

Prostě Ramsau - i když to něco stojí - je zážitek na celý život. A místní nám potvrdili, že sem přijíždí stále více českých turistů. Tak to asi nebude zase tak drahé...


 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o