Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Březen 2024
Po-tStLtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
(Zpět na seznam reportáží)

15.03.20 Petr Mikota

Historické katastrální hranice v okolí Krkavce


Další tip na procházky v bezprostředním okolí - za humny. Tentokrát po hranicích Plzně.

Při svém založení dostala Nová Plzeň do vínku i rozsáhlý pozemkový majetek, který zahrnoval stávající vsi Černice, Skvrňany, Radobyčice, Doudlevce, Útušice, a části Božkova, Koterova a Lobez. Panství města se tedy rozkládalo na jihovýchod od města. Ve směru na severozápad se nacházely vsi okolních majitelů. Město se pokoušelo expandovat i tam, ale podařilo se mu získat až v roce 1460 Bolevec, a postupně i zaniklou ves Borek. Obě vsi se rozkládaly v masivu vrchu Krkavec a jejich hranice vymezují město dodnes. Další části náležely na konci feudalismu k panství Nekmíř a Malesice.

Hranice vsí vznikly současně s jejich založením a postupně byl jejich průběh v terénu zpřesňován různými způsoby: kopce hlíny, hraniční stromy, kamenné mezníky, příkopy. Ukážeme si, co z toho se dochovalo do dnešní doby. Procházku začneme od trojmezí Bolevec-Ledce-Záluží (A). Je tam i vhodné místo k parkování.
A-B – hranice vede zčásti podél silnice k vrcholu, zčásti lesem v blízkosti silnice. Většinou je patrný výrazný příkop s valem. Jediný kamenný mezník se nachází v zatáčce silnice těsně před vrcholem. Ze strany k Chotíkovu má písmeno M (panství Malesice), na druhou stranu je N (panství Nekmíř). Na horní ploše mezníku je vytesán směr průběhu hranice, která se zde lomí. Je to v případě katastrálních hranic méně obvyklé, pravidelně to ale vidíme na hraničních kamenech na státní hranici.

A-D - hranice je v celém průběhu značena příkopem s valem. Místy vede podél cesty nebo v její blízkosti. Na trase byly nalezeny 2 starší mezníky (poz. 1, 2) a mezi zálužskou silnicí a bodem D se nachází několik nových mezníků (malé žulové s písmeny MP). V poloze 2 je téměř zasypaný pískovcový mezník ve směru k Plzni s písmeny HP (Herschaft Pilsen), na druhé straně není nic. V poloze 1 je dobře viditelný mezník ve zlomu hranice. Na stranu k Plzni jsou písmena HP, na druhé straně písmena HK – tato značka je pozoruhodná, protože neodpovídá poloze mezníku. HK je hraniční znamení panství Křimice. Pravděpodobně byl hotový mezník určený původně na hranici ke Křimicím, použit z úsporných důvodů na této hranici. Podobnou situaci nalézáme např. na hranici panství Rokycany, kde byly druhotně použity mezníky vykoupeného klášterního lesa Mnichovsko. Podle německé verze hraničního značení (Herrschaft) se zdá, že mezníky byly osazeny v druhé polovině 18. nebo v 1. polovině 19. století. V té době se úřadovalo německy.

A-C – hranice je značena výrazným příkopem a valem (místy téměř 1 m). Na hranici se nacházejí 3 typy mezníků. Nejstarší hranolové s téměř čtvercovým průřezem a křížem vytesaným na horní straně. Na stěnách mezníku nejsou žádné značky. Nalezeny 2 ks, mohou pocházet ze 17 – 18. stol. Na mapě stabilního katastru je takových mezníků označeno 12. Později byly ztraceny nebo nahrazeny novějšími mezníky s válcovou hlavou (18. – pol. 19 stol.) opět bez značek na stěnách (5 ks). Nejnověji bylo značení zahuštěno malými žulovými mezníky se značkou MP (4 ks). Mezník je i v bezprostřední blízkosti hráze rybníku Strženka. Rybník, možná již pozdněstředověkého založení, je i s hrází na katastru Chotíkova. Na konci hráze hranice směřuje šikmo svahem k oplození areálu, podél něhož vede dále.


Křížový mezník u křižovatky cest, mezník s válcovou hlavou a mezník u rybníka Strženka.

Po většině hranice A-C vede červená značka z Košutky na Krkavec, hranici B-D sleduje žlutá značka z Chotíkova na Orlík. Pro přesnou navigaci v terénu lze s výhodou použít mobilní aplikaci iKatastr. Ta zobrazuje hranice pozemkových parcel, současně s vaší aktuální polohou a k tomu poskytuje údaje o katastrálním území i majiteli pozemku. Pro zobrazení přehledné mapy s katastrálními hranicemi a s aktuální polohou se rovněž hodí aplikace otevírající ags.cuzk.cz/dmr, která zobrazuje tzv. lidarové snímkování terénu. Pro zobrazení stavu z poloviny 19. století můžete využít mapy Stabilního katastru, přístupné na https://archivnimapy.cuzk.cz /uazk/pohledy/archiv.html. Zde naleznete i schematické zakreslení mezníků se značkami.

Autor bude vděčný za upozornění na další mezníky v této oblasti.


Hranice v okolí rybníka Strženka, křížové mezníky u křižovatky cest.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o